Et uforstyrret skovlandskab fletter sig helt ind til og ind i bygningen for momentvis at dukke op som sanselige dioramaer indenfor, således at der skabes en samlet fortælling om det nye hovedsæde for Chr. Hansen AS.

Chr. Hansen

19-001

Description

Et særligt sted

Bygningerne, både de eksisterende og de kommende, ligger i et landskab som allerede er fuld af kvaliteter: de mange forskellige store træer, der tilsammen danner en fortættet stemning af skov, gør sitet til et helt særligt sted. Det er dette særlige, som vi med det nye landskab bygger videre på og understreger.

Vi trækker landskabet helt ind i bygningens nye atrium-lysgårde, hvor skovbunden breder sig og de fældede træer bliver til belægning og forfalder langsomt til der er blot er brændestabler tilbage. Og vi lægger os følsomt ud i skoven med den nye kantinehaves terrasse af store betonsveller, der fletter sig ind i omgivelserne.

Endelig ligger den nye hovedadgang som en præcis og moderne bro, der strækker atriets betongulv ud iskoven som en præcis indgang i kontrast til det omgivende eksisterende terræn.

 

Fældede træer lever videre

Alle stammerne fra de træer, der fældes, bevares og bruges. Dels som en dekorativ belægning på udvalgte steder og dels udlægges de i større og mindre brændestabler som langsomt henover årene vil blive voksested for svampe og mosser for endelig at formuldes og indgå i det biologiske kredsløb på stedet.

 

Det grønne lys

De nye lysgårde,, som opstår imellem det nye og det eksisterende byggeri, beplantes med en blandet naturlig skovbundsblanding af urter, bregner, enkelte lette blomstrende buske og fyrretræer, hvor det er stammerne man ser, mens kronen svæver højt over huset og ikke skygger. Atriumgårdene indrettes ydermere med flade runde vandfade, der opsamler regnvandet i spejlende flader.

Bistader og insekthoteller bidrager til biodiversiteten. Atriumgården nær receptionen skiller sig ud med sit fokus på balancen mellem natur og videnskaben, afspejlet i en stor foreslået kunstinstallation med indbygget lys. En spænding opstår mellem de skarpe metal wires og naturens bløde former. Atriumgårdens bindes sammen med de andre atriumgårde med samme træbelægning og bregner, som står i kontrast til den skarpkantede moderne installation.

I sammenfletningen af komplekset er der desuden opstået en række lysgårde, som er frodigt beplantet og belagt med skiver af stammer fra de træer, der måtte fældes, og som der nu vokser svampe på. Det virker lokalt, cirkulært tænkt og ret eventyrligt

arkitekturanmelder Karsten Ifversen, Politiken 24. november 2023