1:1 Landskab har vundet et udviklingsprojekt i Lillehammer sammen med vores gode samarbejdspartnere DRMA og Urban Creators.

1:1 Landskab vinder endnu et projekt i Norge

08.09.2022

Bane NOR har sat gang i en ambitiøs udvikling af stationsområder i hele Norge, hvor udvalgte grunde sælges for at finansiere mere og bedre jernbane. I den forbindelse har DRMA, Urban Creators, Økolog Christian E. Mong og 1:1 Landskab netop vundet et parallelopdrag for udviklingen af et centralt område i Lillehammer kaldet Lurhagen.

- Vi blev bedt om at komme med et bud på udviklingen af den gamle jernbanegrund med to spor, hvor området enten forvandles til et boligområde eller et uddannelsescenter med en ny professionshøjskole på stedet. Da vi præsenterede projektet, blev vi bedt om at arbejde videre med projektet og fik samtidig ansvaret for endnu et projekt i Lillehammer, nemlig områdeplanen for centrum vest, så vi har armene over hovedet. Vi har virkelig fået gang i det norske marked, siger projektleder Simon Enemærke fra 1:1 Landskab.

Bagsiden bliver forside

Projektforslaget gør elven Mesna til en central del af området. Elven gennemskærer Lillehammer og fremstår i dag som en lidt forsømt bagside af byen. I projektforslaget bliver elven trukket frem, og naturoplevelsen dyrket, uanset om der skal bygges boliger eller en skole.

- Det er helt unikt at have en elv midt i byen. Det trækker naturen helt ind i Lillehammer og skaber et naturligt samlingspunkt. Derfor vil vi forvandle vi området omkring elven til et attraktivt park- og forbindelseslandskab, siger Simon Enemærke.

I det nye landskab ligger byliv og naturoplevelser side om side, så der opstår en unik naturbaseret oplevelse. Teamet har taget økolog Christian E. Mong med på holdet for at sikre, at byudviklingen sker på naturens præmisser. Derudover sker udviklingen i tæt samarbejde med Bane NOR og Lillehammer kommune:

- Stationsområderne er centrale knudepunkter. De er et vigtigt ansigt udadtil, og indadtil former de selvforståelsen i en by. Det forstår Bane NOR. De er meget ambitiøse og gode til at få kommunerne med på ideerne, så der er lokal opbakning til projekterne. De formår at sætte et team og få opgraderet de lidt døde banearealer til områder med kvalitet og byliv. Det er en fornøjelse at arbejde for dem, siger Simon Enemærke.

1:1 Landskab arbejder videre med to spor indtil november, hvor det bliver besluttet, om der skal bygges boliger eller en skole. Samtidig har tegnestuen også startet den nye områdeplan op, der inkluderer et mulighedsstudie for Lillehammers Station og de omkringliggende arealer. ”Skysstasjonen” skal udvikles til et mordene stationsområde med fokus på byliv, bæredygtig mobilitet, bolig og erhverv.