Et sammenhængende hævet grønt strøg giver offentlig adgang på tværs af byen og bliver et nyt samlingssted for byens borgere. Med vild bynatur inviteres borgere og besøgende op på IKEAs nye taghave.

IKEA København

20-005

Description

Infrastruktur og vild bynatur
IKEAs udearealer designes af 1:1 Landskab som et komplekst landskab i 3 etager med forpladser og byrum med adgangsmuligheder til varehuset og cykelparkering på de to nederste etager, mens taghaven på øverste etage bliver en del af den gennemgående stiforbindelse, der fremover forbinder byen helt fra SEB Bank over Tivoli Hotel, Dybbølsbro, Kaktus Kollegiet og videre gennem nye byggerier i retning af Sydhavnen.

Inspireret af det danske kulturlandskab
Karakteren af det hævede grønne strøg, ca. 19 m over terræn, vil være naturpræget bynatur. Beplantningen er inspireret af det danske kulturlandskab og der arbejdes på taghaven med tre naturtyper ’strandengen’, ’overdrevet’ og ’læhegnet’. Der vælges primært robuste lokale plantetyper og biotoper der naturligt vokser på vindbelastede, næringsfattige steder som engstrøg og kystlandskaber.

Tæt på naturen
Taghaven skal i sit udtryk være så ’vild’ og grøn som muligt. Man skal både når man cykler, går eller opholder sig i kortere og længere tid på taghaven føle at man kommer tæt på naturen, får mulighed for at koble af og nyde årstidernes skifte. Udover at naturoplevelser øger både børn og voksnes livskvalitet og mentale sundhed er taghavens beplantninger også tænkt som et gode, der kan benyttes som udflugtsmål i læringsøjemed.

Med glaspartierne, park på taget og dybe forpladser henvender møbelhuset sig i gode byrum i hele tre niveauer omkring Dybbølsbro

Arkitekturanmelder Karsten Ifversen, Politiken 16. august 2023

Parken er stadig ikke helt færdig, men jeg tør allerede godt spå, at den bliver et hit, ligesom i øvrigt forpladsen og hele kanten omkring IKEA, der har masser af de kvaliteter, vi forbinder med god byarkitektur.

Arkitekturanmelder Holger Dahl, Berlingske, 26. august 2023